Bild och föreställning UPPGIFT 3

Nu har jag läst en av böckerna på litteraturlistan som heter "Bild och föreställning-om visuell retorik".I uppgiften ligger även en presentation av boken och av vad jag funnit intressant i boken här på min blogg.

ISBN91-44-04259-0      Studentlitteratur
 Den är skriven av Yvonne Waern,Rune Pettersson, Gary Svensson. Boken är skriven för mediestuderande och andra som har intresse av hur bilder ska läsas och tolkas, hur man förmedlar information genom bilder.
Boken är indelad i tre delar: Betrakta bilder, Skapa bilder och Bilder i praktiken.

Det finns mycket bra att läsa, sådant som man glömt och sådant som är nytt.
För en bildpedagogiskt intresserad är det roligt att veta att den tjekiske pedagogen /biskopen Johan Amos Comenius redan på 1600 talet menade att barnen skulle lära sig att använda så många av sina sinnen som möjligt. 

I den sista delen och kap 8 läser jag om kontext.
När man ska läsa av en bild eller göra en bildanalys är kontexten viktig för förståelsen - om man nu vill förstå bilden mer och bättre.
Kontext betyder sammanhang eller övergripande situation och det finns både inre och yttre kontext att ta hänsyn till.
Yttre omfattar närkontext ( t ex belysningsförhållanden)+ samhällskontext ( kulturella och sociala förhållanden)
Inre handlar om förhållamden inom mediet - i en bok är det samspelet m.text och grafisk form.

Dessa båda kontexter kan ge oss små detaljer eller nyanser som kanske medvetet eller ej startar funderingar. Därför är det bra att tänka på om man kanske ska redigera bilden för att förtydliga budskapet ytterligare, centrera innehållet.

En bildtext hjälper alltid till att förstå och tolka då en bild kan tolkas på flera sätt men med en text kan man dessutom utesluta viss information - att förankra den tolkning som bildmakaren vill ge.

Vad anser du bokens innehåll tillför när det gäller vad barn och ungdomar bör vara medvetna om när det gäller bilder de möter i vardagen?

Svar:
Jag tänker mig ju att boken vänder sig till vuxna ( det står på bokens baksida att den riktar sig till blivande journalister och mediestuderande och lärare) som sedan använder kunskapen i lärande situation/undervisning.
Så för egen del tycker jag att boken är ett bra stöd för mig i min egen undervisning som en uppslagsbok eller en påminnelse så att jag får med  tex alla delar när jag har lektion om t ex reklam och propaganda. Den tillför en överblickbar syn på hur man läser bilder och att det är mycket man kan se i en bild. Som lärare ( i bild eller So/SV) finns det en hel del att hämta ur boken som stöd för undervisningen.
Barn och ungdomar bör vara medvetna om att det finns mycket information att hämta från bilder och att det kan göras  i samspel med andra och med hjälp av olika typer av nycklar som fås i undervisningen - genom att titta på bilder, göra bilder och analysera. Att de kan bli övertalade till något även genom bilder ( i reklam och propaganda).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0